... به پایگاه اطلاع رسانی فصلنامه دانش و تندرستی خوش آمدید            ... به پایگاه اطلاع رسانی فصلنامه دانش و تندرستی خوش آمدید  
  صفحه اصلی  |   تماس با ما  |   آرشیو مجله  |   نقشه سایت  |   عضویت  |   ارسال مقاله  |   پیگیری مقاله  |   English تاريخ: 4/9/1396
نام كاربري
كلمه ورود
درخواست عضویت
کلمه ورود را فراموش کرده ام

صاحب امتیاز:
دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی - درمانی شاهرود
مدیر مسئول: دکتر ‌جواد نوریان
سردبیر: دکتر سهراب حاجی‌‌‌زاده
مدیر اجرایی: احمد خسروی

آدرس: شاهرود- میدان هفتم تیر- ساختمان مرکزی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود– معاونت آموزشی، پژوهشی– دفتر مجله دانش و تندرستی
تلفن: 3394111-0273
نمابر: 3394800-0273
پست الکترونیک: m_jdanesh@yahoo.com

صفحه نخست :: صفحه قبل

جستجوی پیشرفته جدید

Journal Title: پاییز 1388
Article title: Reduction of Risk Factor Coagulation Oxidative Apolipoprotein and Development of Atherosclerosis by Apple Cider Vinegar in Hypercholesterolemic Rabbits

Article File:  متن کامل (PDF) 293 Kb 
Page From: 34 To: 40      
Visit: 2047

Article abstract:
Introduction: Apple cider vinegar is an antioxidant compound and it has many medical uses. In this research we have investigated effects of apple cider vinegar on some risk factors of atherosclerosis and on the development of atherosclerosis in hypercholesterolemic rabbit. Methods: Thirty two male New Zealand rabbits were randomly divided into four groups: normal diet group high cholesterol diet group (%1cholesterol) %1 cholesterol with 5ml apple cider vinegar group and %1 cholesterol with 10ml apple cider vinegar group .The malondialdehyde (MDA) oxidized-LDL (oxLDL) fibrinogen factor VII apolipoprotein A (ApoA) and apolipoprotein B (ApoB) were measured before the experiment and at the end period (2month). At the end of study using Chekanov method fatty streak formation in aorta artery was determined in all groups. Results: Using both doses of apple cider vinegar significantly decreased fibrinogen oxLDL MDA ApoB ApoB/ApoA VIIlevels in comparison with hypercholesterolemic diet (P0.05). Also consumption of apple cider vinegar induced significant decrease in atherosclerotic lesions in aorta artery compared to the hypercholesterolemic diet. Conclusion: This study suggests that apple cider vinegar (as an antioxidant) might have some protective effects on biochemical risk factors of atherosclerosis.

Article keyWords:
Apple cider vinegar Atherosclerosis Risk factor MDA.

Article Authors:
Mahbubeh SetorkiFirst Authordoctor.setorgi@gmail.com
Sedighe AsgaryOther Author
Parvin MahzoniOther Author




بالای صفحه
صفحه اصلی  |   تماس با ما  |   آرشیو مجله  |   نقشه سایت  |   عضویت  |   ارسال مقاله  |   پیگیری مقاله

استفاده از مطالب این سایت با ذکر نام سایت مجاز می باشد   -   Copyright © 2007 2009 - Last Update 5-11-2009
Powered By www.itpco.net    www.itpco.ir
( ITPCO ) شرکت توسعه انفورماتیک ایران
تولید کننده سیستم های تخصصی مدیریت نشریات و همایش ها و مورد تائید کمیسیون نظارت بر نشریات پزشکی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی کشور